BactilessTM je 100 % prirodan proizvod, koji ne sadrži GMO i nije alergen. To je prirodni biopolimer, dobiven iz gljivece Aspergillus niger, koji služi za kontrolu populacije bakterija u vinu. Formula Bactilessa smanjuje populaciju octenih i malolaktičnih bakterija u vinu, a da pritom ne utječe na populaciju kvasaca. BactilessTM djeluje sinergično sa SO2 u vinu, no nema antioksidativni učinak, te ne djeluje na neželjene kvasce. BactilessTM sprečava pojavu neželjenih mirisa u vinu poput octikavosti  i biogenih amina, čiji su uzrok bakterije.

Djeluje na mikrobiološku stabilnost na slijedeće:

  • Malolaktične bakterije: drastično smanjuje populaciju bakterija i njihovo razmnožavanje, pogotovo nakon malolaktične fermentacije u vinima. Odlična je zamjena za lizozim.

Bactiless

  • Octene bakterije: BactilessTM je učinkovit i na octene bakterije, smanjuje njihovu populaciju i sprečava njihovo razmnožavanje. Upotrebom BactilessaTM  sprečava se povećanje hlapivih kiselina u vinu.

bactiless 2

  • Kontrola malolaktične fermentacije: u bijelim i rosé vinima BactilessTM sprečava malolaktičnu fermentaciju kada ona nije poželjna. U crnim vinima, odgađa malolaktičnu fermentaciju nakon tretmana do pretoka.

bactiless 4

Doza i upute za korištenje:

  • Preporučena srednja doza je 20 g/hL do 50 g/hL u slučaju visoke kontaminacije.
  • Otopiti BactilessTM u vodi ili vinu prije dodavanja u tank, te dobro promiješati cijeli volumen tanka.
  • Minimalno virjeme kontakta je 10 dana. Nakon toga vino pretočiti i maknuti talog.

Pakiranje 500 g. Držati na suhom mjestu i na temperaturama ispod 25°C.