PODRIJETLO

Selekcioniran na University of Riovira and Virgili u Španjolskoj. Namijenjen za vina s visokim sadržajem polifenola i alkohola. Vrlo dobra prilagodljivost i implementacija u teškim uvjetima (malo dostupnog dušika, širok raspon temperature).

MIKROBIOLOŠKA SVOJSTVA

  • Saccharomyces cerevisiae
  • Kiler pozitivan
  • Optimalna temperatura vrenja 13-35 °C

FIZIKALNA SVOJSTVA

  • Nema pjenjenja
  • Odlično sedimentira nakon fermentacije

 ENOLOŠKA SVOJSTVA

  • Visoka tolerantnost na alkohol: do 17%
  • Kratka LAG faza
  • Brza i kontinuirana fermentacija
  • Niske potrebe za dušikom
  • Slaba proizvodnja SO2
  • Visoka otpornost na SO2
  • Vrlo dobra kompatibilnost sa malolaktičnom fermentacijom

UPOTREBA

  • Proizvodnja Ultra Premium vina
  • Za crna vina (Carignan, Grenache, Shiraz, Tempranillo)
  • Poboljšava aromatsku kompleksnost, strukturu i punoću okusa.

DOZIRANJE

  • 25 g suhog kvasca na 100 litara mošta osigurava minimalno 5 milijuna živih stanica na jedan ml mošta, kratku lag fazu i brzu dominaciju nad spontanom mikroflorom, osobito negativnom što rezultira čistoćom fermentacije do suhog vina
  • Otopiti kvasac u 5 puta većoj količini čiste vode 35-40°C
  • Promiješati i ostaviti 15 minuta
  • Promiješati tako rehidriran kvasac, lagano ga ohladiti na temperaturu mošta i odmah inokulirati mošt tako rehidriranim selekcioniranim kvascem
  • Preporučuje se da temperatura mošta u vrijeme inokulacije ne bude niža od 15°C
  • Preporučuje se rehidrirati i dodati pola količine doze kvasca neposredno prije muljanja, a drugu polovicu doze rehidrirati i dodati u samom muljanju kako bi se odmah osigurala dominacija nad spontanom mikroflorom