PODRIJETLO
Selekcioniran na University of Riovira and Virgili u Španjolskoj. Namijenjen za vina s visokim sadržajem polifenola i alkohola. Vrlo dobra prilagodljivost i implementacija u teškim uvjetima (malo dostupnog dušika, širok raspon temperature).
MIKROBIOLOŠKA SVOJSTVA
- Saccharomyces cerevisiae
- Kiler pozitivan
- Optimalna temperatura vrenja 13-35 °C
FIZIKALNA SVOJSTVA
- Nema pjenjenja
- Odlično sedimentira nakon fermentacije
ENOLOŠKA SVOJSTVA
- Visoka tolerantnost na alkohol: do 17%
- Kratka LAG faza
- Brza i kontinuirana fermentacija
- Niske potrebe za dušikom
- Slaba proizvodnja SO2
- Visoka otpornost na SO2
- Vrlo dobra kompatibilnost sa malolaktičnom fermentacijom
UPOTREBA
- Proizvodnja Ultra Premium vina
- Za crna vina (Carignan, Grenache, Shiraz, Tempranillo)
- Poboljšava aromatsku kompleksnost, strukturu i punoću okusa.
DOZIRANJE
- 25 g suhog kvasca na 100 litara mošta osigurava minimalno 5 milijuna živih stanica na jedan ml mošta, kratku lag fazu i brzu dominaciju nad spontanom mikroflorom, osobito negativnom što rezultira čistoćom fermentacije do suhog vina
- Otopiti kvasac u 5 puta većoj količini čiste vode 35-40°C
- Promiješati i ostaviti 15 minuta
- Promiješati tako rehidriran kvasac, lagano ga ohladiti na temperaturu mošta i odmah inokulirati mošt tako rehidriranim selekcioniranim kvascem
- Preporučuje se da temperatura mošta u vrijeme inokulacije ne bude niža od 15°C
- Preporučuje se rehidrirati i dodati pola količine doze kvasca neposredno prije muljanja, a drugu polovicu doze rehidrirati i dodati u samom muljanju kako bi se odmah osigurala dominacija nad spontanom mikroflorom