Kvasac za kompleksna bijela vina naglašene aromatike
PODRIJELO:
VIN 2000 je proizvod nastao u programu hibridizacije Instituta za Biotehnologiju Vina Stellenbosch, Južna Afrika.
PRIMJENA:
VIN 2000 preporučuje se u proizvodnji ¨bogatih i zrelih¨ bijelih vina, s aromama ananasa, papaje, citrusa, Chardonaya u barique bačvi (tropsko voće, citrus) i Sauvignon Blanca u barique bačvi (tropsko voće, guava). Pogodan je za fermentaciju u barique bačvi.
KINETIKA FERMENTACIJE:
- preporučuje se samo kod fermentacija sa kontroliranom temperaturom
- umjeren fermentor, oko 1ºBrix / dan kod 12ºC
- faktor konverzije1: 0.58 – 0,63
TEHNIČKE KARAKTERISTIKE:
- otpornost na niske temperature: 12ºC
- optimalna temperatura: 13-16ºC
- osmotolerancija2: 25ºBrixa
- otpornost na alkohol3 pri 13ºC: 15.5%
- proizvodnja pjene: mala
METABOLIČKE KARAKTERISTIKE:
- proizvodnja glicerola: 9-10 g/l
- proizvodnja hlapive kiseline: općenito manja od 0,4 g/l
- proizvodnja SO2: ne proizvodi ili vrlo malo
- potreba za dušikom: mala
FENOTIP:
- Killer pozitivan
DOZIRANJE: 20 g/hl
- Faktor konverzije šećera (ºBrix/ºOe) u alkohol (% v/v) ovisi o početnoj koncentraciji šećera u moštu, ostatku šećera u finalnom vinu, temperaturi fermentacije, o obliku i veličini fermentacijske posude.
- Osmotolerancija je najveća koncentracija šećera kojeg kvasac može profermentirati do suhog vina, prema uputama Anchor Yeast´s i u zdravom grožđu.
- Alkoholna fermentacija ovisi o temperaturi fermentacije i dostupnosti mikrohranjiva. Kod više temperature fermentacije, veća je toksičnost alkohola i negativan utjecaj na staničnu membranu kvasaca i samim time manja je otpornost kvasaca na alkohol.