PODRIJETLO:

Anchor Alchemy II je znanstveno formulirana mješavina sojeva vinskih kvasaca. Razvijen je u suradnji s Australian Wine Research Institute (AWRI).

PRIMJENA:

Alchemy II povećava hlapive tiole (marakuja, grejp, guava, ogrozd) u bijelim vinima. Ovaj efekt rezultat je sinergičnog djelovanja sojeva kvasaca koji su upotrijebljeni u ovoj mješavini. Odnos sojeva kvasaca korištenih u mješavini znanstveno je formuliran kako bi se postigao optimalni aromatski profil. Preporučuje se u vinifikaciji bijelih sorata kao što je Sauvignon Blanc. 

KINETIKA FERMENTACIJE:

  • preporučuje se samo kod fermentacija sa kontroliranom temperaturom
  • snažan fermentor
  • faktor konverzije1: 0.58 – 0,63

TEHNIČKE KARAKTERISTIKE:

  • otpornost na niske temperature: 12 ºC
  • optimalna temperatura: 13-16ºC
  • osmotolerancija2: 25ºBrixa
  • otpornost na alkohol3 pri 13ºC: 15,5 vol.%
  • proizvodnja pjene: mala

METABOLIČKE KARAKTERISTIKE:

  • proizvodnja glicerola: 5-7 g/l
  • proizvodnja hlapive kiseline: uglavnom manja 0,5 g/l
  • proizvodnja SO2: ne proizvodi ili vrlo malo
  • potreba za dušikom: mala do srednja

FENOTIP:

  • killer pozitivan i negativan(razmnožavanje kvasaca umjesto direktne inokulacije narušiti će odnos u mješavini)
  • aktivnost cinamil dekarboksilaze: pozitivna (POF+)

DOZIRANJE: 25 g/hl

  1. Faktor konverzije šećera (ºBrix/ºOe) u alkohol (% v/v) ovisi o početnoj koncentraciji šećera u moštu, ostatku šećera u finalnom vinu, temperaturi fermentacije, o obliku i veličini fermentacijske posude.
  2. Osmotolerancija je najveća koncentracija šećera kojeg kvasac može profermentirati do suhog vina, prema uputama Anchor Yeast´s i u zdravom grožđu.
  3. Alkoholna fermentacija ovisi o temperaturi fermentacije i dostupnosti mikrohranjiva. Kod više temperature fermentacije, veća je toksičnost alkohola i negativan utjecaj na staničnu membranu kvasaca i samim time manja je otpornost kvasaca na alkohol.