AREOMERTAR ZA ODREĐIVANJE NEPROVRELOG ŠEĆERA U VINU PREMA Dr. KIELHOFER-u

 

Areometar za određivanje neprevrelog šećera u vinu prema Dr. Kielhoferu sastoji se od termometra i cilindra.

Upute za rad:

  • Oko 500 ml vina sobne temperature (oko 15-25°C) dobro protresti u Erlenmeyer tikvici kako bi se uklonio ugljični dioksid.
  • Zatim se vino ulije u suhu i čistu menzuru (ili ispranu sa istim uzorkom vina) do oko 5 cm ispod ruba. Jako zamućeno mlado vino (zamućeno od kvasaca) bi bilo poželjno prethodno filtrirati (uz pomoć filter papira).
  • Uzeti suhi i čisti areometar, držeći ga isključivo za vrh, polako spustiti u vino u menzuri i pustiti ga. Očitati rezultat tako da je pogled u ravnini sa tekućinom. Nakon očitanja na areometru, potrebno je očitati i rezultat na termometru.  Očitana vrijednost na areometru je točna i odgovarajuća ako termometar očitava temperaturu od 20°C. Za svaki stupanj iznad 20°C potrebno je dodati na očitanje 0,2 stupnja šećera, odnosno za svaki stupanj ispod 20°C potrebno je oduzeti od očitanja 0,2 stupnja šećera.
  • Očitana vrijednost šećera nakon fermentacije i sadržaj šećera prije fermentacije izražen u Oechslima su potrebni za očitanje rezultata u tablici. Ukoliko se mošt ili masulj doslađivao uzima se sadržaj šećera nakon doslađivanja.

Areometar po Dr. Kielhoferu