Askorbinska kiselina (vitamin C) je specijalno čisti proizvod namijenjen za tretman pića. U obliku je bijelog kristalnog praha, bez mirisa. Vitamin C je vrlo učinkovito sredstvo protiv oksidacije koje ujedno čuva i intenzivira arome vina. S upotrebom vitamina C ne možemo izostaviti upotrebu upotrebu SO2

Upotrebom askorbinske kiseline postiže se slijedeće:

  • vrlo brzo nakon punjenja u boce postiže se optimum aroma (bouquet-a)
  • posebno je pogodan za kvalitetna vina i pjenušava vina namijenjena za dulje odležavanje, koja nakon tretmana postaju svježija i voćnija.

Primjena i doza: maksimalna dozvoljena doza je 15 g/100 L. Doza od 5 g/100 L može dati zadovoljavajuće rezultate, ali je uvijek preporučljivo odrediti dozu uz pomoć probe na maloj količini.

Potrebnu količinu Vitamina C otopiti u 20 puta većoj količini vina, te dodati uz stalno miješanje u tank.

VAŽNO! Prilikom utvrđivanja sadržaja slobodnog SO2 potrebno je analitičaru napomenuti da se vino tretiralo sa Vitaminom C kako bi se napravila pravovaljana analiza. Ukoliko se ne napomene korištenje askorbinske kiseline dobiveni rezultati sadržaja slobodnog SO2 bi mogli biti puno viši nego što to uistinu jesu.