po dr. L. Jakobu
Proteini koji su sposbni uzrokovati zamućenje u vinu (ali i drugim proizvodima, npr. sokovima, i sl.) određuju se Bentotest reagensom – laboratorijski reagens, kojim utvrđujemo potrebnu količinu bentonita koju dodajemo u vino za njihovo odstranjivanje.
Način primjene:
Omjer dodavanja Bebntotest reagensa i uzorka vina je 1:10 (pri sobnoj temepraturi). U praksi se najčešće dodaje 5 ml Bentotesta u 50 ml filtriranog vina kojeg želimo testirati. Nakon dodavanja regensa tekućinu intenzivno miješati 10-ak minuta.
S obzirom da se na tržištu mogu naći različiti bentoniti, teško je odrediti univerzalnu dozu bentonita koja se treba dodati ovisno o zamućenju.
Nakon testa bentonit se dodaje na slijedeći način:
– lagano zamućenje: minimalna doza bentonita prema uputsvima
– srednje zamućenja: srednja doza bentonita prema uputsvima
– jako zamućenje: maksimalna doza bentonita prema uputstvima