GO-FERM 

GO-FERM® je 100% biološki proizvod, specijalni inaktivni kvasac, proizveden specifičnim procesom autolize biomase kvasca u svrhu dobivanja proizvoda bogatog sa određenim esencijalnim vitaminima (pantotenat, biotin), mineralima (oligoelementima: magnezij, cink i mangan) i amino kiselinama. 

GO-FERM® SADRŽI KVASCIMA DOSTUPNA MIKROHRANIVA …

Mikrohraniva kao što su oligoelementi i vitamini izuzetno su važni da bi se kvascima osigurao uravnotežen i balansiran metabolizam: kada nedostaje samo jedna od ovih komponti, poremećen im je metabolizam i postoji opasnost od pojačane tvorbe stranih mirisa (sumporni spojevi) ili halpivih kiselina. U ovom slučaju jednostavan dodatak dušika može kadkad dati još i gore rezultate.

Iako grožđe sadrži mikrohraniva u količini koja se smatra da je dovoljna da zadovolji potrebe kvasaca, zadnja istraživanja pokazala su da mikrobiološka kontaminacija grožđa i predfermentativni procesi rezultiraju sve češćim problematičnim situacijama.

Jednostavno dodavanje mikrohraniva u mošt ima smanjenu djelotvornost: esencijalni encimatski koencimi kao što su Mg, Mn, i Zn čvrsto su blokirani anorganskim anionima, organskim kiselinama,  polifenolima i polisaharidima; vitamini su vrlo brzo potrošeni od spontane mikroflore ili inaktivirani sa SO2, prije nego što inokulirani kvasci mogu imati koristi od njihovog prisustva. 

GOFERM – HRANA KOJA SE DODAJE U REHIDRACIJSKU VODU KVASCA… 

GoFerm, dragocjena mikrohrana za kvasce dodaje se u rehidracijsku vodu gdje se pripremaju kvasci: tada su minerali i vitamini bio-dostupni i prisutni su u velikoj koncentraciji, a selekcionirani kvasac može ih lagano i slobodno adsorbirati prema njegovim potrebama. 

… ZA SIGURNU I KOMPLETNU FERMENTACIJU

GOFERM je razvijen kao proizvod koji će pomoći vinarima u spriječavanju prespore fermentacije ili zastoja. Prespori završetak fermantacije, odnosno konverzija posljednjih nekoliko grama šećera, može dati dobre uvjete za razvoj i kontaminaciju neželjenim  bakterijama i kvasacima, što može uzrokovati velike probleme  u kvaliteti vina,  kao i ekonomske izdatke i poteškoće u vinariji.


Učinkovitost GO-FERM-a uočljiva je pri kraju fermentacije, posebno kod mošta od jače dozrelog grožđa, kada je uočljiv signifikantno veći broj živih stanica kvasca pri kraju fermentacije i samim time brža potrošnja zadnjih grama šećera.

GO-FERM® snabdijeva mošt i sa manjom količinom alfa amino dušika (oko 10 mgN/l kod dodatka od 30 g/hl); međutim, preporučuje se i dodatak Fermaida  kako bi se povećao sadržaj kvascima dostupnog dušika u u moštevima sa malom i srednjom količinom dušika. Najbolji rezultati dobiveni su spajanjem Goferma, koji se dodaje  za vrijeme rehidracije kvasca iFermaida koji se dodaje nakon 1/3 razgrađenog šećera. 

… SIGURNA SENZORIKA

GO-FERMÒ smanjuje rizik pojave neželjenih sumpornih spojeva i proizvodnje hlapivih kiselina: vrlo zrelo grožđe i divlja mikroflora mošta – prije inokulacije selekcioniranim kvascima – može biti uzrokom imbalansa mikrohraniva, koji vodi pojavi nepoželjnih mirisa i u moštevima sa visokim sadržajem dušika. GO-FERMÒ osigurava kvascima da u najranijoj fazi izgrade sebi rezervu esencijalnih vitamina i koencima, kako bi se spriječio neuravnoteženi metabolizam radi nedostatka mikroelemenata. 

PAKIRANJE I UPOTREBA

GO-FERMÒ  je prah pakiran u 1 kg pakiranju.

Mora se otopiti u rehidracijskoj vodi prije dodavanja suhog selekcioniranog kvasca u vodu.

GO-FERMÒ  može se otopiti u vodi jer je to 100% biološki proizvod: anorganske soli ili diamonijsulfat mogu naškoditi kvascima za vrijeme rehidracije. 

Preporučena doza GO-FERMÒ je 30 g/hl mošta. 

SKLADIŠTENJE

Kada se čuva pri 25°C ili nižim temperaturama u zatvorenom pakiranju GO-FERMÒ održava svoju efektivnost najmanje 3 godine. Izbjegavati vlagu i izlaganje višim temperaturama. 

MIKROBIOLOŠKE KARAKTERISTIKE

Standard plate count                         < 15,000 /g

Coliform                                                               < 10 /g

E.coli, Salmonella, Staph. Aureus:                 nije nađeno

 

 

KVASCIMA DOSTUPAN DUŠIK

U REHIDRACIJSKU

VODU

NA KRAJU LAG FAZE,

6-12 h NAKON INOKULACIJE

NAKON 1/3

KONVERZIJE

ŠEĆERA

> 200mgN/l

——–

———

———

100-200 mgN/l

——–

———

FERMAID 20-40 g/hl

<100 mgN/l

——–

FERMAID 20-40 g/hl

FERMAD 20-40 g/hl

 

 

Ove informacije su točne, predstavljaju najbolje od našeg znanja, ali za primjenu u pojedinačnim slučajevima ili za posljedice koje usljede iz specifičnih prilika određene upotrebe ne može biti preuzeta garancija. LALLEMAND ZAGREB, nmaslek@lallemand.com