1) PODRIJETLO

Nakon puno mjeseci istraživanja, Lallemand je razvio novi kvasac proizveden na osnovi koncepta dinamičnog  sinergizma = Lalvin BM 4×4.

Ovo je specifičan soj koji daje izuzetnu senzoriku vinu i pouzdanu fermentaciju. Ovaj novi koncept paralelno  kombinira sve prednosti Lalvin BM 45, dajući vinu punoću, volumen, zaokruženost, stabilnost boje, sa mogućnošću kompletne fermentacije i u najtežim uvjetima.

2) MIKROBIOLOŠKA I ENOLOŠKA  SVOJSTVA

  • Saccharomyces cerevisiae
  • Kiler pozitivan
  • Optimalna temperatura vrenja 16-28 °C
  • Fermentira do 15 vol.% alkohola
  • Srednja lag faza
  • Olakšana MLF

3) FIZIKALNA SVOJSTVA

  • Stvara malo SO2 i u nepovoljnim uvjetima fermentacije
  • Umjerena brzina fermentacije
  • Slabo pjeni

4) UPOTREBA

Za vrijeme fermentacije, Lalvin BM 4×4 oslobađa značajnu količinu polisaharida, uključujući i neke molekule koje imaju zamjetnu mogućnost da vežu i stabiliziraju polifenole u moštu. Time se povećava stabilnost boje i ujedno se smanjuje astrigencija tanina.

Količina i kvaliteta polisaharida oslobođenih za vrijeme fermentacije, nastavlja se i nakon autolize, olakšavajući

proizvodnju crnih vina kakvo tržište očekuje Lalvin BM 4×4 koristi se za sve crne sorte, a uočljivo je da daje lijepu zaokruženost i bijelom vinu, gdje isto tako olakšava početak MLF.

Dinamični sinergizam Lalvina BM 4×4 omogućuje da se prenesu sva pozitivna svojstva Lalvina BM 45 koji je

selekcioniran u Montalcinu, srcu Toskane, od strane konzorcija Brunello di Montalcino vina i Fakulteta Siena.

5) DOZIRANJE

  • 25 g suhog kvasca na 100 litara mošta osigurava minimalno 5 milijuna živih  stanica na jedan ml mošta, kratku lag fazu i brzu dominaciju nad spontanom  mikroflorom, osobito negativnom što rezultira čistoćom fermentacije do suhog vina
  • Otopiti kvasac u 5 puta većoj količini čiste vode 35-40°C
  • Promiješati i ostaviti 15 minuta
  • Promiješati tako rehidriran kvasac, lagano ga ohladiti na temperaturu mošta i odmah inokulirati mošt tako rehidriranim selekcioniranim kvascem
  • Razlika temperature rehidriranog kvasca i mošta ne smije biti veća od 10°C