1) PODRIJETLO
Selekcioniran u Portugalu, na Sveučilištu Tras os Montes e Alto Douro (UTAD) u suradnji sa vinogradarskom komisijom rajona Vinhos Verdes.
2) MIKROBIOLOŠKA SVOJSTVA
- Saccharomyces cerevisiae
- Kiler aktivnost je prisutna, što omogućava odličnu dominaciju nad spontanom mikroflorom koja bi mogla svojim nusproduktima bitno utjecati na kvalitetu vina u negativnom smislu
- Kinetika fermentacije je jednolična,
završava suhim vinom, u širokom temperaturnom rasponu
- Optimalna temperatura fermentacije je 15-32 °C, no može se odvijati i na 10 °C ako je katabolizam šećera kontroliran od strane enologa
- QA23može fermentirati i mošteve
vrlo siromašne na dušiku, odnosno mošteve koji su prošli centrifugu, vakum filter ili jače bistrenje
- Ovo svojstvo daje kvascu QA23
mogućnost da se koristi u fermentaciji mnogih bijelih vina
3) FIZIKALNA SVOJSTVA
- Nema pjenjenja, što omogućava maximalno iskorištavanje kapaciteta
- Kvasac odlično sedimentira, ostavljajući bistro vino
4) ENOLOŠKA SVOJSTVA
- Alkoholna ferm. do 13-14 vol.%
- Stvara neznatnu količinu spojeva koji vežu SO2,hlapive kis. manje od 0.2 g/l, mala mogućnost stvaranja H2S-a
- Mala proizvodnja sekundarnih metabolita
- QA23 stvara prilikom rasta i razmnožavanja značajnu količinu encima b-glukozidazu, koji oslobađa vezane terpene u Muškatnim sortama dajući više voćnih sortnih aroma u vinu
5) UPOTREBA
- Za proizvodnju bijelih vina, koja karakterizira svježina, voćnost, čistoća
- U Portugalu i u Evropi QA23 se koristi u proizvodnji bijelih vina laganih za piće, sa lijepim mirisima i čistom aromom
- QA23 je isprva primjenjivan u području Armagnac, za proizvodnju vina namjenjenih Njemačkom i Engleskom tržištu, na sortama Colombard i Ugni Blanc
- U Bordeaux regiji QA23 se koristi za fermentaciju Sauvignona
- Isto tako Semillon i Muškatne sorte daju odlična vina fermentirajući sa QA23
- QA23 se sada sa uspjehom koristi u velikom broju zemalja svijeta
6) DOZIRANJE
- 25 g suhog kvasca na 100 litara mošta
- Otopiti kvasac u 5 puta većoj količini čiste vode 35-40°C
- Promiješati i ostaviti 15 minuta
- Promiješati tako rehidriran kvasac, lagano ga ohladiti na temperaturu mošta i odmah inokulirati mošt tako rehidriranim selekcioniranim kvascem
- Preporučuje se da temperatura mošta u vrijeme inokulacije ne bude niža od 15°C