PRIPREMA ZA BERBU
Prije same berbe u podrumu potrebno je pripremiti se za prihvat grožđa.
Potrebne radnje koje moramo napraviti prije berbe su:
Ø Čišćenje svih prostorija, strojeva i posuda. Ukoliko je potrebno, obnoviti zaštitne premaze na metalnim dijelovima koji nisu od inoxa, te obruče na drvenim bačvama te im tako povećati trajnost, a i poboljšati izgled.
Ø Najmanje problema imati ćemo ako posude redovito održavamo čistima. Posebno se to odnosi na drvene posude, koje ako se jednom pokvare teško se mogu izliječiti.
Ø Pripremimo (nabavimo) posude za berbu koje osiguravaju da ne dođe do oštećenja (nagnječenja) grožđa prilikom transporta do podruma.
Ø Nabavimo odgovarajuće sumporno sredstvo namijenjeno za upotrebu u vinarstvu, s kojim ćemo zaštiti grožđe, odnosno mošt od kvarenja.
Ø Nabavimo odgovarajuće selekcionirane kvasce primjerene sorti, odnosno tipu vina koji želimo dobiti.
Ø Za bistrenje (taloženje) mošta nabavimo odgovarajuća enološka sredstva. Odabir sredstva i koncentracija istog ovisi o sorti, stupnju zrelosti, zdravstvenom stanju grožđa, načinu prerade, itd.
TRENUTAK BERBE
Temeljni pokazatelj u određivanju trenutka berbe je količina nakupljenog šećera u grožđu (tehnološka zrelost grožđa). Količina nakupljenog šećera u grožđu ovisi o rodnosti trsa, tj. o broju grozdova po jednom trsu. Trenutak berbe utvrđujemo pomagalima kao što su refraktometar i moštna vaga (određuju količinu sladora). Refraktometar je vrlo praktičan jer vrlo brzo i na licu mjesta (u vinogradu) omogućava određivanje sadržaja šećera. Mjerenje započinjemo otprilike 15 dana prije očekivanog roka berbe. U trenutku kada sadržaj šećera više ne raste, nego stagnira tijekom 1-2 dana, a sadržaj kiselina opada, zadnji je trenutak da obavimo berbu.
Trenutak i način berbe ovisi o nekoliko čimbenika:
Ø tehnološka namjena – pjenušavo vino; vino normalne berbe (stolno, kvalitetno ili vrhunsko); predikatna vina
Ø sadržaj šećera i titracijskih (ukupnih) kiselina te njihov odnos
Ø zdravstveno stanje
Ø vremenski uvjeti
Berbu bi bilo preporučljivo obaviti po lijepom i suhom vremenu, kada nema oborina. Ako je na dan berbe bilo kiše potrebno je sačekati neko vrijeme da se grožđe dovoljno procijedi. U danima sa povišenim temperaturama vremenski period između berbe i prerade mora biti što kraći, a prilikom berbe valja paziti da se grožđe što manje oštećuje. Ukoliko je došlo do nagnječenja grožđa prilikom berbe, preporučljivo je grožđe lagano posipati sa vinobranom, kako uslijed visokih temperatura i oštećenja ne dođe do kvarenja grožđa što kasnije može uzrokovati probleme sa vinom, često i nepopravljive (octikavost). Svakako treba izbjegavati berbu grožđa u najlonske (PVC) vreće kod kojih je stupanj nagnječenja vrlo velik.
S toga moramo biti vrlo oprezni sa kupljenim grožđem kod kojeg često ne znamo trenutak berbe, a ni tehnologiju uzgoja grožđa. To je važno radi mogućih problema sa fermentacijom koja može biti otežana zbog ostataka pesticida na grožđu.
S obzirom na trenutak, način berbe i kvalitete razlikujemo:
Ø pred berba ili probiranje jako pljesnivog grožđa
Ø berba za pjenušavo vino (pred punu zrelost)
Ø glavna berba (u trenutku pune zrelosti)
Ø berba grožđa za vrhunska predikatna vina – kasna berba, izborna berba, izborna berba bobica, izborna berba prosušenih bobica, ledena berba
U slučaju kad grožđe prije zriobe počinje truliti provodimo probiranje da bi spriječili daljnje širenje bolesti.
TRENUTAK BERBE ZA VINA VRHUNSKE KVALITETE
Predikatna vina su vina koja u izuzetnim godinama u posebnim uvjetima dozrijevanja, načinu berbe i prerade daju posebnu kakvoću, a moraju biti proizvedena samo od grožđa preporučenih sorti za pojedino vinogorje.
Predikatna vina su:
- kasna berba – vino proizvedeno od grožđa koje je ubrano u stanju pune zrelosti, čiji mošt ima najmanje 94°Oe
- izborna berba – vino proizvedeno isključivo od brižno izabranog grožđa, čiji mošt sadrži najmanje 105°Oe
- izborna berba bobica – vino proizvedeno od prezrelih ili plemenitom plijesni napadnutih bobica, čiji mošt sadrži 127°Oe
- izborna berba prosušenih bobica – vino proizvedeno od prosušenih bobica, čiji mošt sadrži najmanje 154°Oe
- ledena berba – vino proizvedeno od grožđa koje je ubrano pri temperaturi od najmanje -7°C i prerađeno u smrznutom stanju, čiji mošt sadrži najmanje 127°Oe
Ubrano grožđe je potrebno čim prije prenijeti do podruma i preraditi, jer prerada, kao i trenutak i način berbe, utječu na kakvoću vina.