drin logo

Ove sezone svjedoci smo brojinih klimatskih utjecaja na poljoprivredne kulture i to u najosjetljivijim razvojnim fazama: mraz u vrijeme cvatnje voćnjaka, suša na početku vegetacije, jaki vjetrovi na moru i otocima, velike temperaturne oscilacije,…

Navedene klimatske promjene u biljci rezultiraju pojavom stresa. U takvim situacijama biljka usporava svoj porast, te aktivira svoje mehanizme u borbi protiv stresa.

Da bi biljka lakše premostila stresni period potrebno joj je dati hranjive elemente i tvari koji će joj čuvati energiju. 

Jedinstveno sredstvo koje je već dugi niz godina prisutan na našem tržištu te uspješno rješava brojne stresne situacije jest DRIN. 

Drin je prirodni fiziološki stimulator, organsko gnojivo na bazi aminokiselina. Jedinstveni je proizvod zato što sadrži A.C.T.A. (N-acetil-tiazolidin-4-karboksilna kiselina) i folnu kiselinu, koje uvelike pomažu u brzom oporavku od stresa.

Drin aktivira biokemijske i enzimatske procese u biljci, te poboljšava rad metabolizma biljke i procese fotosinteze.

Drin sadrži visoko koncentrirane L-α aminokiseline, kao što su alanin, arginin, asparaginska kiselina, cistein, glutaminska kiselina, glicin, histidin, hidroksi prolin, izoleuciin, metionin, fenilalanin, prolin, serin, treonin, triptofan, tirosin, valin. Ove aminokiseline su neophodne za sintezu proteina u biljkama, te ih je biljka u mogućnosti vrlo brzo apsorbirati. Prirodnim putem, ove aminokiseline nastaju u biokemijskom procesu, a mi upotrebom Drina ubrzavamo ovaj proces, dajući ih biljkama direktno putem lista. Slobodne aminokiseline stimuliraju razvoj i metabolizam brojnih organa biljke, poboljšavaju učinak mikroelemenata, te pospješuju njihov brži transport unutar biljke, u organe gdje su potrebni.

Sa upotrebom Drin-a, pospješujemo fotosintezu, respiraciju, sintezu proteina, sintezu ugljikohidrata, nukleinskih kiselina, lipida, asimilaciju hranjivia, te pospješuje djelovanje fitofarmaceutskih proizvoda,….

Stimulira klijanje, ukorjenjivanje, cvatnju, povećanje plodova, pomaže biljkama premostiti različite stresne situacije.

KULTURA

FERTIRIGACIJA kg/ha

FOLIJARNO kg/ha FAZA UPOTREBE I PREPORUKA
Rasadnici 1 – 1,5 0,5 pojava 3-4 listića, stresne siutuacije
Cvijeće i ukrasno bilje 2 – 3 0,5 – 1 Na početku vegetacije, poslije presađivanja, stres
Uzgoj povrća u zatvorenom 1 Vegetativni porast, povećanje plodova, stres
Uzgoj povrća na otvorenom 1 – 1,5 Vegetativni porast, povećanje plodova, stres
Voćke, vinova loza, citrusi, masline 1 – 2 Vegetativni porast, povećanje plodova, stres

Preporuka: Drin treba jednakomjerno raspršiti po listovima, dobro je upotrijebiti barem 400 L vode na hektar.

Drin je tekući proizvod, potpuno vodotopiv, može se miješati sa uobičajenim fitofarmaceutskim pripravcima. Ne smije se upotrebljavati sa preparatima koji imaju alkalnu reakciju, bakar, sumpor, sulfate i sa mineralnim uljima.

Svakako se preporuča napraviti test kompatibilnosti, prije aplikacije na biljke.

 

U slučaju stresnih situacija, Drin je najbolje upotrijebiti u dozi od 1 kg/ha, u bilo kojoj fazi razvoja u tzv. blok metodi (ponavljanje aplikacije u razmaku 7 dana).

drin

Neke od stresnih situacija koje je Drin uspješno riješio:

Nedostaci mikroelemenata

mikroelementi

 

Štete od herbicida

šteta od herbicida

 

Štete od mraza

pozeba

 

 

Štete od tuče

tuča 1

tuča

 

Šok kod presađivanja

presađivanje

 

Štete od suše

suša 2

 

Drin je uvijek dobro imati pri ruci, kako bismo mogli pravovremeno reagirati prije i nakon stresa!