POUZDANO DOBAR I PROVJEREN U CIJELOM SVIJETU
Proizvod
Saccharomyces cerevisiae; selekcionirali su ga Sveučilište Davis i Lallemand, “Montrachet-Davis 522 Neu”
Karakteristike
Već desetljećima je širom svijeta upotreba Uvaferm CM-a za optimalno vrenje vinskih mošteva i tropova svih standarda kvalitete prokušana praksa.
Poslovična sigurnost vrenja i povoljno stvaranje popratnih spojeva vrenja učinile su vrstu kvasca Uvaferm CM modernim klasikom.
Kod bijelih vina, vina s Uvaferm CM pokazuju fine aromatske note i uravnoteženu “građu”neovisno o razini kvalitete berbe. Crna vina profitiraju kod svih postupaka vrenja radi posebnih svojstava kvasca CM i opisuju se kao vina punog okusa i tipična za sortu.
Za visokokvalitetne destilate vrenje čistog tona s Uvaferm CM je mjerodavan faktor za postizanje alkoholnih komponenata koji određuju kvalitetu.
Primjena
Preporučeno doziranje (g/hl) uvjeti vrenja
teški povoljni
moštevi bijelog vina 20-35 15-20
trop crnog vina 20-35 20-30
rosé vina 20-25 15-20
trop za pečenje 30-50 15-20
Kvasac se rehidrira u čistoj vodi u omjeru 1:10 pri 37-38 °C; 15 minuta pustiti se da bubri (da se rehidrira), nakon toga potrebno je spustiti temperaturu pripremljenom kvascu polako dodavajući mošt tako da razlika između mošta i pripremljenog kvasca nije veća od 10 °C. Dodati tako pripremljen kvasac u mošt.
Svojstva Uvaferm CM-a
- snažan početak vrenja, ravnomjerno završno vrenje
- dobra tolerancija temperature
- brzo započinjanje vrenja i ispod 13°C (doziranje >20g/hl)
- dodatak kompleksne hrane, npr. Fermaid “E“, kod jako izbistrenih mošteva ili kod mošteva siromašnih dušikom je preporučen
- dobar kapacitet vrenja; 16,8 g šećera/lit. daje 1 vol.% alk.
- osrednje pjenjenje
- ne stvara (H2S) sumoprovodik
- tolerancija alkohola do 14%vol.
- ne stvara se hlapiva kiselina
- neznatno stvaranje SO2
- neznatno stvaranje spojeva koje vežu SO2 (npr. acetaldehid, piruvati…)
- neznatno stvaranje metanola kod voćnih tropova
Osobitost
Uvaferm CM je čuven po upotrebi širom svijeta zbog svojeg metabolizma vrenja koje je čistog tona i daje izvanredne senzoričke rezultate.
Već u moštu/tropu nalazi se kompleksna senzorička matrica, kojom se kod pripremanja vina kontroliranim vrenjem i izborom kvasca na odgovarajući način upravlja. Kod sorti bijelog i crnog vina te terpenoidne tvari oslobađaju se zamjetnog čistog tona pomoću vrenja s kvascem UVAFERM CM.
- snažna faza početka vrenja
- izvanredno čisti ton
- primjerno pouzdan
Vitalnost vrenja CM-a, koja je specifična za tu vrstu, garantira dovoljno fosforiliranje produkata izmjene tvari – ketonske kiseline (CH3 CO COOH) i acetaldehida (CH2CHO) (mogu zbog svojeg naboja samo ograničeno difundirati iz kvaščeve stanice). U usporedbi s mnogim vrstama kvasaca kod UVAFERM CM ti međuprodukti procesa vrenja ostaju esterizacijom s fosfatom pojačano zarobljeni u kvaščevoj stanici i to je odluujuća prednost za proizvodnju zdravih vina.
Test: Rajnski Rizling vrenj kod 18°C, bez dodavanja hrane za kvasac
Uvaferm CM Kvasac A Kvasac B
acetaldehid mg/l 32 61 53
piruvat mg/l 17 52 50
ketoglutarat mg/l 14 48 44
Kod mnogih nizova testova Uvaferm CM stvara u vinima najniže postotke vezivnih partnera sumporaste kiseline. S Uvaferm CM proizvode se vina koja su izrazito voćna.
Mirisni cjelokupni dojam crnih vina pozitivno se pojačava osobitim svojstvima Uvaferm CM-a.Enzimatsko stvaranje hexanola iz linolne-kiseline (C17H31COOH) spriječava se zagrijavanjem tropa (temperaturnim efektom). S Uvaferm CM-om može se za vrijeme vrenja kod svih postupaka s crnim vinom nastojati postići optimizacija viših alkohola koji određuju kvalitetu (npr. 3-Methylbutanol, 2-Methylbutanol, Iso-Butanol, Hexanol).
UVAFERM KVALITETA
Uvaferm kvasci pakiraju se na visoko kvalitetan način uz primjenu zaštitnog plina nakon opsežnih testova kvalitete.Kod za dokumentaciju kvalitete utiskuje se u šav pakiranja.
Uvaferm kvasci imaju ISO-9002 standard kvalitete i odgovaraju Internacionalnom Kodeksu o sredstvima za obraduvina kao i propisu o vinima Europske unije.Čuvati na hladnom i suhom mjestu.
Proizvod od DANSTAR Ferment AG., Alpenstraße 12 CH-6200 Zug l Fax: ++43-2734/4423 lhttp://www.uvaferm.com l e-mail: uvaferm_lallemand@netway.at
Proizvođač garantira kvalitetu svojih proizvoda. Za primjene u pojedinačnom slučaju ili posljedice,koje uslijede iz specifičnih prilika određene obrade, ne može biti preuzeta garancija. Uvaferm vinski kvasci selekcioniraju se iz prirode i proizvode se bez genetsko – tehničkih promjena.