PORIJEKLO: 

Ovo je najnovija selekcija kvasca iz Geisenheim Mikrobiološkog i Biokemijskog Istraživačkog Instituta u suradnji sa Lallemandom. Ovaj soj selekcioniran je između 800 različitih sojeva. Selekciju je napravio izvrstan tim kojega je predvodio dr. Manfred Grossmann.

MIKROBIOLOŠKA I ENOLOŠKA SVOJSTVA:

  • Saccharomyces cerevisiae
  • Killer osjetljiv
  • Optimalna temperatura vrenja 15-20 °C
  • Fermentira do 14 vol.% alkohola
  • Kratka lag faza

FIZIKALNA SVOJSTVA:

  • Stvara malo SO2
  • Stvara vrlo malo H2S-a
  • Srednje potrebe za dušikom
  • Umjerena brzina fermentacije
  • Slabo pjeni 

UPOTREBA: 

Uvaferm GHM daje vina sa prekrasnim cvjetnim aromama, ne stvarajući estere čak ni kod nižih temperatura fermentacije. Za vina koja imaju potencijal dozrijevanja primjenjujući duže čuvanje vina na finom talogu nakon alkoholne fermentacije.

  • Harmonična i vrlo balansirana bijela vina.
  • Najbolji rezultati postignuti su na Rajnskom Rizlingu. Odličan i na drugim aromatskim sortama hladnijih područja.
  • Harmonija između bouquea i voćno-cvjetnih aroma, odličnog završetka radi lijepih kiselina. 
  • Povoljan za čuvanje vina na finom talogu.

DOZIRANJE:

  • 25 g suhog kvasca na 100 litara mošta osigurava minimalno 5 milijuna živih stanica na jedan ml mošta, kratku lag fazu i brzu dominaciju nad spontanom mikroflorom, osobito negativnom što rezultira čistoćom fermentacije do suhog vina
  • Otopiti kvasac u 10 puta većoj količini čiste vode zagrijane na 37°C
  • Promiješati i ostaviti 15 minuta
  • Promiješati tako rehidriran kvasac, lagano ga ohladiti na temperaturu mošta i odmah inokulirati u mošt
  • Razlika temperature rehidriranog kvasca i mošta ne smije biti veća od 10°C