- dobra količina kalcija u lišću i plodovima neutralizira abcizinsku kiselinu, koja se sintetizira uslijed djelovanja visokih temperatura i niske relativne vlažnosti zraka (suša). U tom primjeru kalcij (Ca) štiti biljku od prijevremenog opadanja listova i plodova.
- kalcij utječe na bolju obojenost plodova i na njihovu veću tvrdoću, koja ima za posljedicu dužu skladišnu sposobnost i veću otpornost proziv pucanja plodova, štetama uslijed gljivičnih oboljenja i štetama od mehaničkih udaraca i nagnječenja.
- pri folijarnoj upotrebi moramo obratiti pozornost na to, da folijarno gnojivo na osnovi kalcija sadrži visok % kalcija, da je gnojivo visoke čistoće (što znači da ne prouzrokuje ožegotine na listovima i plodovima), da se miješa sa pesticidima i da ne stvara pjege na plodovima.
Takvo gnojivo na osnovi kalcija možemo upotrebljavati i za potapanje plodova prije skladištenja.
OBLIK |
PREDNOSTI |
NEDOSTACI |
Kalcijev klorid CaO=48% |
Visoka topivost |
Toksičnost klora ne dozvoljava upotrebu u većoj količini |
Kalcijev sulfat CaO=25-30% Kalcijev Fosfat CaO=24-40% |
Relativno jeftin proizvod |
Slaba topivost |
Kalcijev nitrat CaO=26-28% |
Jeftin proizvod |
U trenucima kada je potrebno dodati kalcij, biljka više ne treba dušik, te je njegovo dodavanje nepotrebno, a često i štetno Proizvodi koji su na tržištu najčešće su slabe topivosti |
Karboksilni oblik kalcija CALCIOGREEN (34% CaO) |
Visoka topivost, lagan za apliciranje u visokim količinama, lako se miješa sa pesticidima |
Ima ga samoGREEN HAS Italija |
CALCIOGREEN (34% CaO)
- potpuno topivi u vodi
- brzo i potpuno prodiranje u biljku i brza mobilnost u biljci potpuno bez dušika
- efikasna zaštita od fizioloških bolesti uslijed nedostatka kalcija povećava otpornost bilke na bolesti i sušu
- povećava težinu listova, plodova, jagoda, bobica (salate, rajčice, patliđani, paprike, lubenice. Tikvice – buče, jagode, jabuke, kruške …) i smanjuje gubitak težine nakon branja
- povećava otpornost biljke na mehanička oštećenja
- neophodno potreban za smanjenje pucanja plodova
- mogućnost apliciranja do samog trenutka berbe
- mogućnost upotrebe za potapanje plodova