Upotrebom bistrila u vinu ne uklanja se isključivo čestice mutnoće nego se mijenja polifenolna struktura, stabilizira se boja, arome i proteinski sastav.

Učinak sredstava za bistrenje vina ovise o više faktora:

  • vrsti bistrila
  • načinu pripreme bistrila
  • načinu primjene bistrila
  • pH vina
  • temperaturi vina
  • starosti vina
  • sadržaju metala
  • prijašnji tretmani

Vrlo je važno znati da nisu sve vrste bistrila iste i nemaju sva bistrila istu ulogu. Stoga je kod odabira bistrila vrlo važno znati što se postiže s određenom vrstom bistrila u vinu, te kakav će se efekt postići s upotrebom istog.

Također je vrlo važno obratiti pozornost na upute proizvođača, jer krivom pripremom bistrila i lošim načinom upotrebe smanjuje se učinkovitost bistrila za čak 50 %!

BENTOLIT SUPER – fini bijelo-bež prah, bez mirisa

Bentolit Super je aktivan bentonit sa vrlo dobrim svojstvom bubrenja. Vrlo brzo uklanja čestice mutnoće iz vina, te stvara kompaktan talog. Ima vrlo snažno svojstvo uklanjanja proteina iz vina. Koristi se u moštu, vinu i za bistrenje octeva. Kada se koristi u moštu Bentolit Super uklanja proteine koji mogu kasnije uzrokovati nestabilnosti u vinu, osigurava dobro taloženje mošta, smanjuju se enzimi oksidaze (kao npr. tirozinaze i lakaze) koju su glavni uzrok oksidacija u vinu.

Doza: mošt i vino  40 – 120 g/100 L;  ocat 100 – 250 g/100 L

Bentolit Super se priprema u hladnoj otopinu u omjeru 1 : 10 (100 g Bentolita u 1 L vode), dodati u vodu uz miješanje, ostaviti da bubri 6 – 12 h, ne dulje od 24 h uz povremeno miješanje.

BENTONIT PLUXCOMPACT – svijetlo sive granule, bez mirisa

Pluxcompact je bentonit koji se proizvodi posebnim procesom proizvodnje, a rezultat je proizvod koji ima snažan učinak bistrenja i stabilizacije proteinskog sastava u vinu kao natrijev bentonit, a stvara vrlo malo taloga kao kalcijev bentonit. Ovaj proizvod je vrlo podoban za zadnja bistrenja visoko kvalitetnih vina. Preporuča se koristiti u kombinaciji sa želatinom. Upotrebom Pluxcompacta ne mijenja se tijelo i struktura vina, te stvara vrlo malo taloga. Koristi se za bistrenja visoko kvalitetnih vina i za rakije.

Doza: 10 -40 g/100 L

Pluxcompact se priprema u hladnoj vodi u omjeru 1 : 10 (100 g Pluxcompacta u 1 L vode), dodati u vodu uz miješanje, ostavi se da bubri 3 – 6 h, ne više od 24 h.

BENTONIT PLUXBENTON – sive granule, bez mirisa

Bentonit Pluxbenton je prirodni bentonit sa vrlo visokim omjerom Na:Ca, dajući vrlo dobra svojstva bubrenja i bistrenja. Pluxbenton je jedan od najučinkovitijih granuliranih bentonita za stabilizaciju proteinskog sastava. Koristi se u moštu, vinu i za octeve.  Osigurava potpunu stabilizaciju na proteine i bistroću, te na enzime koju su uzročnici oksidacije.

Doza: mošt i vino 40 – 120 g/100 L; ocat 100 – 250 g/100 L

Pluxbenton se priprema u hladnoj vodi u omjeru 1: 20 (100 g Pluxbentona u 2 L vode), dodati u vodu uz miješanje, ostavi se da bubri 6 -12 h, ne dulje od 24 h.

NACALIT  PORETEC – specijalni granulirani natrijev-kalcijev bentonit vrhunske kvalitete.

Nacalit je bentonit vrhunske kvalitete, te u potpunosti zadovoljava sve zahtjeve u proizvodnji pića. Koristi se za stabilizaciju proteina, za adsorpciju tanina i ostalih nepoželjnih tvari. Vrlo se dobrim pokazao u vinima sa problemtičnim pH i niskim sadržajem kiselina. S Nacalitom se bistrenje provodi flokulacijom za razliku od ostalih vrsta bentonita (vrlo važno kod slatkih vina i rezervi). Nacalit ima vrlo nizak sadržaj željeza, što isključuje moguću kontaminaciju vina sa željezom.

Doza: 50 – 150 g/100 L

Nacalit se priprema u 3 – 5 dijelova vode (100 g Nacalita u 300 – 500 ml vode), dodati u vodu uz miješanje. Ostaviti da bubri 6 – 12 sati, te nakon bubrenja odliti višak vode, u otopljeni bentonit dodati malo vina (mošta), promiješati i dodati u ostali dio vina (mošta) uz miješanje.

PENTAGEL – aktivan natrijev bentonit

Pentagel se upotrebljava za bistrenje i stabilizaciju mošta i vina. U malim dozama vrlo učinkovito uklanja nestabilne proteine i polifenole koji uzrokuju zamućenja i oksidacije u vinu.

Doza: mošt 20 -30 g/100 L; vino 15 -25 g/100 L

Pentagel se priprema u 20 – 25 puta većoj količini vode (10 g Pentagela u 200 – 250 ml vode), dodati u vodu uz stalno miješanje, ostaviti da bubri 6 – 12 sati. Tako pripremljeni Penatgel dodati u vino uz miješanje.

HYDROCLAR H30 – tekuća 30 % želatina

Hydroclar je jantarno žuta obojena bistra otopina, stabilizirana sa sumporovim dioksidom. Ima prosječan stupanj hidrolize, visoki naboj i gustoću. Vrlo je dobar stabilizator na proteine i ima dobra kapacitet za uklanjanje tanina. Idealna je za bistrenje mošta i vina, te se može koristiti za flotaciju mošta. Koristi se u kombinaciji sa Sil Floc-om i sa bentonitima.

Doza:  Mošt 15 – 40 ml/100 L;  Bijelo vino 10 – 20 ml/100 L; Crno vino 30 – 60 ml/100 L

Dodaje se direktno u mošt ili vino, bez prethodne pripreme, te dobro umiješati.

PULVICLAR S – želatina u granulama, bez okusa i mirisa

Pulviclar S je visoko efektivno bistrilo koje se koristi u bijelim vinima i moštevima. Koristi se u kombinaciji sa Sil Floc-om i sa bentonitima. Kod kvalitetnih crnih vina pospješuje bistrenje i filtrabilnost. Također se može koristiti za uklanjanje prejake gorčine , bez utjecaja na strukturu vina.

Doza: Bijelo vino i mošt 4 – 10 g/100 L;  Crno vino 8 – 15 g/100 L

Pulviclar se priprema u toploj vodi, zagrijanoj na 40 – 45ºC u omjeru 1 : 20 (10 g Pulviclara u 200 ml vode), uz stalno miješanje. Pripremljena otopina se mora u potpunosti potrošiti te ne može stajati dulje vrijeme.

 

SIL FLOC – čista otopina 30 % silicijeve soli, bez mirisa, sivo-bijele boje

Sil Floc se koristi u kombinaciji sa želatinom, što rezultira brzim i potpunim bistrenjem, a stvara se vrlo malo kompaktnog taloga. Koristi se u bijelim moštevima i vinima, te za sokove. Kod mošta osigurava stabilizaciju na polifenole koji su uzročnici oksidacije. Kod bistrenja voćnih sokova preporuča se kombinacija Sil Floca i Pulviclara.

Doza: Bijeli mošt 40 – 100 ml/100 L; Bijela vina 25 – 75 ml/100 L; Sokovi 50 -100 ml/100 L

Sil Floc se dodaje direktno, bez prethodne pripreme. Valja paziti da se Sil Floc upotrebljava na temperaturma iznad 12ºC.

 

Redosljed dodavanja sredstava za bistrenje:

  1. SIL FLOC

       2. HYDROCLAR ili PULVICLAR (želatina)

       3. BENTONIT (Bentolit Super, Pluxcompact ili Pluxbenton)

Važno je napraviti vremenski razmak između dodavanja svakog bistrila!