Bačvarija Garbellotto je već nekoliko stoljeća poznata kao tvornica kvalitetnih drvenih bačava za razne namjene u vinarstvu. Bačvarija je osnovana 1775. godine u gradu San Fior u blizini Venecije. Kroz godine iskustva i korištenja najboljeg hrasta kitnjaka i lužnjaka  iz slavonskih i francuskih šuma, Garbelloto je postala bačvarija vrlo cijenjena u vinarskim krugovima. Sušenje drva je prirodno tj. dužice su izložene svim prirodnim utjecajima, a u Garbellottu to sušenje tranje cca 8 mjeseci po jednom cm debljine dužice. Dostupnost uvijek dovoljno osušene sirovine garantira i veliki skladišni prostor na kojem se uvijek nalazi oko 14 000 m3 drva.  Kako samo drvo nije dovoljno, ono što ističe bačve Garbellotto su majstori koji su razvili svoj način savijanja dužica koji sprečava bilo kakve probleme vezane uz propuštanje vina kroz dužice.

Garbellotto bačve

 


Barrique Garbellotto

Barrique bačve iz Garbellotta su izrađene od kalanog hrasta iz francuskih šuma (Allier, Never, Vosges), hrvatske (Slavonija) i Bosne i Hercegovina. Po želji vinara, bačve se mogu paliti u nekoliko jačina. Dovoljno osušene dužice u uvjetima kontrolirane vlažnosti su izložene direktnoj vatri kako bi se maksimalno istaknula aromatika iz drva. Mogu se također paliti i glave bačve što je vrlo važno kako bi se dobila uniformnost u aromatici.

Bačve ovog tipa dolaze u volumenima: 225, 350 i 550 litara

 

Garbellotto barrique

 


Bačve volumena 550, 750 i 1000 litara – Botticella

Bačve tipa Botticella su nastale kako bi se racionaliziralo korištenje normalnih ”tonneaux” bačava. Na ovaj način se kombiniraju ”tonneaux” bačve i klasične drvene bačve. Kod proizvodnje se pristupilo tehnici sličnoj tonneaux, ali je ugrađena oprema kao na velikim bačvama (inox vrata, ventil…). Na taj način se bačve lakše peru i nije ih potrebno micati sa njihovog postolja. Suhe dužice se savijaju uslijed korištenja direkne vatre. Nakon toga su bačve paljene u uvjetima kontrolirane vlažnosti, polako i nježno kako bi se istaknula maksimalna aromatika drva. Paljenje može biti lagano, srednje, srednje do jako i jako. Obruči su visokokvalitetni kako bi bili otporni na prohrđavanje u vlažnim podrumima.

Standardna oprema:

  • mala drvena vrata
  • inox ventil fiksiran na vrata
  • probna pipa smještena na sredini prednje glave (po potrebi može biti i na drugoj poziciji)
  • drveno postolje otporno na vlagu
  • silikonski čep za gornji otvor
Opcija:
  • donja inox vrata
  • gornja inox vrata
  • totalni ispust od inox-a

Boticella

 


Okrugle i ovalne bačve 

Bačve ovog tipa se izrađuju u volumenima od 10 do 300 hl.  Dužice se savijaju uslijed korištenja direktne vatre. Prema zahtjevu klijenta, bačve mogu bi lagano paljene. Savijanje i paljenje se odvija u uvjetima vlažnosti koji daju isprobano najbolje rezultate koji konstantno traju. Poseban način savijanja dužica osigurava da njena debljina po cijeloj duljini ostane ista. Također se na ovaj način osigurava čvrstoću bačve i otpornost prema propuštanju vina. Kako bi bačve bile otporne na nepovoljne podrumske uvjete, bačve se lakiraju zaštitnim lakom koji ne limitira transpiraciju i štiti drvo od podrumskih mikroorganizama.

Standardna oprema:

    • mala drvena vrata
    • inox ventil fiksiran na vrata
    • probna pipa smještena na sredini prednje glave (po potrebi može biti i na drugoj poziciji)
    • drveno postolje otporno na vlagu
    • silikonski čep za gornji otvor
Dodatna oprema:
  • donja inox vrata
  • gornja inox vrata
  • totalni ispust od inoxa
  • logo (u nekoliko tehnika)
 Bačve garbellotto