Metavinska kiselina je u obliku praha ili granula, kremasto bijele boje, sa specifičnim mirisom. Proizvodi se od strogo biranog materijala, u kontroliranim uvjetima topljenja  koji sprečavaju karamelizaciju vinske kiseline te forimiranje netpoljivih čestica. Na taj način postiže se visoka učinkovitost metavinske kiseline (indeks esterifikacije je 38-41). Također je u potpunosti topiva i vrlo slabog obojenja u otopini.

Metavinska kiselina koristi se za sprečavanje stvaranja tartarata u boci. Vrlo je učinkovito i brzo sredstvo. Pogodna je za stabilizaciju mladih vina koja neće biti skladištena na dulje vrijeme. Učinak stabilizacije ovisi o temperaturi skladištenja: izlaganje na visokim temperaturama (> 20°C) ubrzava procese hidrolize i brzo smanjuje efekt stabilizacije.

Doza: maksimalna dozvoljena doza je 10 g/100 L.

Način upotrebe: metavinsku kiselinu otopiti u hladnoj vodi ili vinu u omjeru 1:10 uz dobro miješanje, te dodati ravnomjerno u vino. Zbog visokog indeksa esterifikacije može u vinu izazvati pojavu mutnoće, koja nestane nakon nekoliko dana. Metavinska kiselina se dodaje u vina koja su prethodno pripremljena za punjenje u boce. Preporuča se dodavanje 12 sati prije zadnje filtracije.