UVAFERM BETA

STARTER KULTURA ZA MALOLAKTIČNU FERMENTACIJU

+ AKTIVNOST, SIGURNOST I SORTNE AROME Uvaferm BETA

Malolaktična bakterija (MLB) selekcionirana je radi svoje odlične aktivnosti uteškim uvjetima koji su u vinu. Proizvedena je po MBR procesu aklimatizacije iproizvodnje razvijene u Lallemandu. Beta je jedna od najtolerantnijih kultura zaprovođenje malolaktične Fermentacije (MLF) i vinu daje voćni karakter uz očuvanjesortnih karakteristika.

 

+ SELEKCIONIRANE IZ PRIRODE

PRIMJENA:

Efikasna kontrola malolaktične fermentacije koristeći najnovije biološke kulture i

poboljšanje kvalitete vina u pogledu zadržavanja sortnih karakteristika, bio je glavni cilj Europskog zajedničkog MLB projekta.

Postojeće prirodne zalihe mliječno kiselih bakterija okarakterizirane su na bazi enoloških kriterija kako bi se među njima pronašle specifične kulture prema zahtjevima vinara. Bazirano na rezultatima mnogih eksperimenata i individualnih vinifikacija.

Uvaferm Beta selekcionirana je kao jedna snažna bakterija koja može osigurati pouzdanu MLF u različitim uvjetima i u različitim vinarskim krajevima. Izolirana je u Abruzzi vinarskom regionu Italije, Uvaferm Beta nudi sigurnost u vinifikaciji i pozitivan utjecaj na sortnu aromu vina.

 

MALOLAKTIČNA FERMENTACIJA I ORGANOLEPTIČKA SVOJSTVA

Degustaciona opažanja uspoređujući Uvaferm beta i spontanu fermentaciju. Uvaferm Beta bakteriju najbolje je upotrijebiti ako želimo naglasiti taninsku strukturu vina i aromu bobičastog voća, kao i pojačati tvorbu β-damascenona, koji sudjeluje u tvorbi cvjetnih aroma crnog vina. Osim toga, Uvaferm Beta ima mali potencijal proizvodnje komponenata arome maslaca (”buttery”) kao što su etil laktat, diacetil, i na taj način pridonosi očuvanju sortnih karakteristika.

 

ENOLOŠKA I MIKROBIOLOŠKA SVOJSTVA

  • Dobra implantacija, vrlo konkurentan soj, dobra dominacija u odnosu na

kontaminirajuće bakterije kvarenja vina

  • Aklimatizirana da bude tolerantna na povišeni sadržaj SO2 : 50-60 mg/l ukupnog
  • Alkoholna tolerancija: 14,5 % vol.
  • Dobra tolerancija na niske temperature: minimum 14°C,
  • Srednja lag faza
  • MLF KINETIKA U POVOLJNIM UVJETIMA:

– pH>3,2   

– 13 % vol. Alkohola

– ukupni SO2 < 20 mg/l

– Temperatura 18°C

UVAFERM BETA OSIGURAVA BRZU I SIGURNU MLF

 

SIGURNOST:

– Mali potencijal u stvaranju biogenih amina

– Mala proizvodnja hlapivih kiselina

– Mala proizvodnja etil laktata i diacetila

– Povećanje razine β-damascenona

 

KORIŠTENJE:

Proizvedena prema Lallemandovom MBR procesu, ona je već preaklimatizirana u procesu proizvodnje biomase, što staničnoj stjenci bakterije daje otpornost na uvjete koji je čekaju u vinu, te je radi toga moguća jednostavna i direktna inokulacija u vino.

 

PAKIRANJE:

25 g

DOZACIJA:

1 g/100 l

Jednostavno treba rehidrirati sadržaj pakiranja za 25 hl u 500 ml čiste vode (neklorirane) temperature 20-30°C. Inokulirati suspenziju direktno u vino na kraju alkoholne fermentacije i lagano promiješati da se bakterije dobro rasporede u tanku, minimalizirati aeraciju.