Proizvod
Saccharomyces cerevisiae; selekcionirali su ga zajedničkom suradnjom institut Alzas INRA-Colmar (EG8) i Lallemand.
Karakteristika
Uvaferm CS-2 selekcioniran je za postizanje “svježih, živahnih bijelih vina” uzimajući u obzir lokalni karakter i širom svijeta se pokazao vrlo pouzdanim za te primjene. Na temelju izvanrednih rezultata u Kaliforniji i Australiji, Uvaferm CS-2 sada se sve više upotrebljava u Hrvatskoj i Sloveniji, kao i u vinogradarskim regijama Njemačke, Austrije, Švicarske za takozvani “moderni tip vina” Rizvanca i Rizlinga.
Kod mošteva s niskom razinom hranjivih tvari i nakon jačeg bistrenja mošta, dodatak kompleksne hrane za kvasac Fermaid “E” osigurava optimalni tijek vrenja.
PRIMJENA:
Preporučeno doziranje (g/hl):
Teški uvjeti vrenja | Povoljni uvjeti vrenja | |
moštevi bijelog vina | 20-35 | 15-20 |
rosé vina | 20-25 | 15-20 |
priprema pjenušca | 30-50 | 20-30 |
Kvasac se rehidrira u čistoj vodi u omjeru 1:10 pri 37-38 °C; 15 minuta pustiti se da bubri (da se rehidrira), nakon toga potrebno je spustiti temperaturu pripremljenom kvascu polako dodavajući mošt tako da razlika između mošta i pripremljenog kvasca nije veća od 10 °C. Dodati tako pripremljen kvasac u mošt.
SVOJSTVA Uvaferm CS-2:
- brzi početak vrenja, ravnomjerno završno vrenje
- dobra tolerancija temperature
- dobro započinjanje vrenja od 12°C (doziranje 20g/hl)
- osrednje pjenjenje
- ne stvara se sumporovodik (H2S)
- tolerancija alkohola do 14 vol. %
- hlapiva kiselina može u pojedinačnim slučajevima biti lagano povišena (samo analitički mjerljivo, senzorički nebitno)
- neznatno stvaranje spojeva koji vežu SO2
- intenzivira stvaranje Sauvignon-aroma (merkaptopentanon)
- dobro samobistrenje vina
OSOBITOST:
Specifičan metabolizam (izmjena tvari) Uvaferm CS-2 pogoduje stvaranju
karakterističnih komponenata arome, koje daju obilježje “modernom tipu Rizlinga”:
Trans-Linalooloxid, 3,7-Dimethyl-dien-diol, ho-diendiol, cis(pyranoid)-Linalooloxid, Neroloxid,
Hotrienol, a-Terpineol i drugi.
- lagano vrenje
- svježe “citrus”- arome u vinu
- intenzivira Sauvignon-tip
Kod istraživačkih radova s Rizvancem iz Njemačke, Italije i Švicarske daje se prednost relativno jedinstvenom tipu Rizvanca usprkos lokalno različitom preferiranju aroma.
S odgovarajućim predbistrenjem mošta, ishranom kvasca i kontroliranim vođenjem vrenja razlike među godištima berbe dobro se uklanjaju i tržištu se nude atraktivni tipovi vina dobre stabilnosti.
Interesantno je također i izrazito suzbijanje neželjenih fenolnih spojeva u vinu vrenjem s Uvaferm CS-2.
Hlapivi fenolni spojevi (npr. Guajacol, 4-Ethylguajakol, 4-Vinylphenol) mogu se u ekstremno malim koncentracijama (1 mg/l) osjetiti kao nešto što senzorički smeta (okus dima, medicinski, poput klinčića).
Novi tip vina s Uvaferm CS-2:
Maceracija tropa nije potrebna (redukcija fenola), budući da se vrenjem s CS-2 postiže dovoljan intenzitet arome i primjerena svježina i citrus nota Redukcija fenola bistrenjem s PVPP-om, kazeinom ili ugljenom može kod vina s CS-2 često izostati.